Het belang van back-uppen en een goede virusscanner

Wij krijgen steeds meer telefoontjes van onze klanten dat hun computer besmet is met een zogenaamd ‘bitlocker virus.’ Als u nog niet te maken heeft gehad met een dergelijk virus dan is de kans groot dat u bij uzelf denkt dat dit u nooit zal overkomen ‘want ik ben niet zo dat ik dergelijke mails open.’ Toch kan het ons allemaal gebeuren want de binnenkomende mails waar deze virussen in verstopt zitten zien er heden ten dage zeer professioneel uit en zijn bijna niet meer te onderscheiden van mails van de partij uit wiens naam de internetcriminelen het versturen.

Wanneer u te maken heeft met bijvoorbeeld een bitlocker virus dan heeft u wel een serieus probleem. Vooral ook op zakelijk gebied kan het een catastrofe betekenen. Alle bestanden op de computer worden na het openen van zo’n mail / link versleuteld zodat u deze zelf niet meer kunt openen. De groepering die achter dit virus zit zal dan een melding op uw scherm tonen waarin staat dat u een bepaald bedrag moet overmaken naar een rekeningnummer en daarna zullen alle bestanden weer vrijgegeven worden. Er zijn legio voorbeelden dat dit inderdaad gebeurt maar er zijn ook legio voorbeelden dat de bestanden nooit meer vrijgegeven zullen worden…

“Voorkomen is beter dan genezen”

Uiteraard is een goed en betrouwbaar antivirus programma van essentieel belang. Ondanks dat er een antivirus programma op de computer aanwezig is, kan een virus alsnog binnenkomen omdat de computer niet voorzien is van de nieuwste updates. Als de computer dus aangeeft dat er updates aanwezig zijn, installeer deze dus en geef de machine hier ook echt even de tijd voor. Zeer essentieel is vooral een goede back-up van de belangrijkste bestanden. Een aanrader is een back-up oplossing die automatisch elke dag automatisch back-upt en dit in de cloud opslaat zodat u er pas omkijken naar hebt op het moment dat het nodig is (het liefst nooit).

Zowel in een goed antivirus programma alsook een goed back-up programma kan Compuvision-IT u voorzien. Zo kunt u met ons back-up programma bestanden terughalen van wel 30 dagen terug.

Wij betekenen in de preventie van dergelijke virussen graag iets voor u dus neem gerust contact met ons op als u bijvoorbeeld vragen heeft over de voorwaarden.